Shaun Manuel Soria

Melbourne, VIC · (0)451-951-489 · shaunmsoria@gmail.com

Full Stack Developer with 3+ years of experience building and maintaining production systems in the fintech and cryptocurrency industry. Proficient in Elixir, React, JavaScript, TypeScript, and Solidity, developing scalable web applications across the full stack from database design (PostgreSQL) to responsive frontend interfaces. Experienced deploying and operating cloud-based applications on AWS, implementing CI/CD pipelines, automated testing (TDD), and monitoring to ensure system reliability and performance.

Strong background working in fast-paced engineering teams, balancing feature delivery with platform stability, performance optimisation, and developer productivity. Skilled in API development, distributed systems, cloud infrastructure, and DevOps practices. Brings 14 years of customer-focused experience, enabling the development of reliable, user-focused platforms that support high availability and operational efficiency.

Seeking a Full Stack or Platform Engineering role where I can contribute to building scalable infrastructure, developer tooling, and high-performance web platforms.


Experience

Full Stack Developer

Elbaite - Melbourne
  • Designed backend permission system to allow controlled access admins
  • Designed system to grant customers access to platform features based on allocated flags
  • Reworked IDV customer clearance processes
  • Created automatic customers payment clearance system
  • Completed full frontend rework of Elbaite AU and US
  • Created FastStables frontend
January 2023 - March 2026

Blockchain Developer / Full Stack Developer

Freelance - Melbourne
  • Designed Cloris Project is NFT ERC721 token on the Rinkeby Blockchain
  • Developed the GIT (Global Intelligence Token) project – a platform exchange to purchase the GIT token which is an ERC20 token I created on the Rinkeby Blockchain
  • Designed containerised and customisable Linux homelab hosted on a shared Linode server with GUI and SSH access
January 2020 - January 2023

Information Technology & Operations Manager

Waterford Trading Australia - Melbourne
  • Instituted 60% improvement in business productivity
  • Initiated offshore business strategy resulted in over $85000 in company savings
  • Completed 100% Watermark Certification
  • Developed Serialization and Design Code Formatting
  • CRM Optimization for Project Management
  • Initiated the move to an expanded warehouse
September 2014 - Present

CEO | SEO Software Developer

SEO Ascendance · Freelance - Melbourne
  • Specialized in Software Development and Internet Marketing Optimization by increasing brand visibility and awareness, and generating lead through Search Engine Optimization, social media and Online Reputation Management and Optimized Software Solutions.
  • Bring leads to clients, develop and secure businesses
December 2015 - December 2018

Retailer and Trader

SFR [French Branch of Vodafone] - France
  • Maintained and monitored product reviews
  • Personalized selling strategies
  • Coordinated launching of new products in the market
  • Managed and improved sales KPI
May 2010 - September 2012

Office Manager

Cash Express - France
  • Instituted framework for Business Intelligence Dashboards
  • Managed staff conflicts
  • Financial management
  • Optimised processes
September 2007 - April 2010

Education

Dapp University

  • Blockchain Mastery University
    February 2022 - Present
  • Blockchain Developer Bootcamp
    January 2022

Axelos Global Best Practice

  • PRINCE2 Agile® Project Management Certifications
  • PRINCE2® 2017 Practitioner
  • PRINCE2® Foundation Certification Training
November 2021 - December 2021

Microsoft

  • Microsoft Technology Associate (MTA)
September 2021

iSQI

  • ISTQB® Certified Tester - Foundation Level
October 2021

Learning People Global

  • Web Design and Software Developer Certification
    • HTML / CSS / Python / Javascript / SQL / Bootstrap / JQuery / Github
November 2020 - August 2021

Martins College

  • Dual Diploma of Business and Management
August 2012 - September 2013

Pragmatic Training

  • Certification 4 in Business Administration
August 2011 - July 2012

Pragmatic Training

  • Certification 3 in Business Administration
August 2010 - July 2011

College Fenelon

  • Bachelor Degree in Science [France]
June 2002 - July 2006

Portfolio

Project #4: Supervised Arbitrage Bot (SAB)

CLH
Project Description:
This is a Crypto Arbitrage Bot looking for arbitrage opportunities on the Ethereum.
Name: Supervised Arbitrage Bot V1.0
Definition of Ready: 07/12/23
Definition of Done: in progress
Scope:
To have an arbitrage bot acting on arbitrage opportunities on Uniswap V3, Sushiswap V3 and Pancakeswap V3 on the Ethereum Network running of local server.
Challenges:
1) Allow the bot to work with any pairs available in Uniswap V3 / Sushiswap V3 / Pancakeswap V3
Rational: Give the bot more arbitrage opportunities between the different types of pools available in each V3 Dexs.
Solution: System add new pools as the arbitrage events are detects and research for the pool counter part in other V3 Dexs and with different fees.
2) Store pool liquidities in database on event detection
Rational: allow system keep track of pool liquidities to take advantage of arbitrage opportunities faster
Solution: Store pool liquidities in database on event emissions and request liquidities of pool counter part in other dexs and fees.
3) Reduce node computational consumption
Rational: Every computation on the node cost credit, therefor it needs to be optimised
Solution: Enforce a liquiditiy threshold for the bot to ignore arbitrages that won't yield profit and minimise request calls to the node with optimisation strategies.
Points of Improvement:
1) Allow the bot to make arbitrage operations between v2, v3 and v4 dexs.
2) Develop a GUI with liveview to see the bot's operations and pool liquidities.
3) Allow multi-hop swap operations.
Applied Skills: Elixir / PostgreSQL / Github / Solidity

Project #3: Containerised Linode Homelab

CLH
Project Description:
This is a containerised and customisable linux homelab hosted on a shared Linode server with GUI and SSH remote acces.
Name: Containerised Linode Homelab V1.0
Definition of Ready: 09/08/22
Definition of Done: 05/10/22
Scope:
To have a homelab hosted on a shared linode server accessible from any device, at any time and anywhere in the world with a GUI and browser. This IDE is operating in a redeployable container, customisable to project development requirements.
Challenges:
1) Create a docker container to install the necessary tools for development while keeping the container size reasonable [~1Gb]
Rational: Since the docker container need to be easily redeployable, the bigger the container, the longer it will take to download and install it
Solution: Selecting light but highly customisable tools when possible, for exemple using nvim instead of VScode
2) Generating a GUI from a docker container streaming to a browser
Rational: Browsers are accesible from any devices
Solution: Created a docker container with Caddy receiving data from the IDE container and generating a VNC stream accessible on port 8080 by noVNC
3) Giving the appropriate permisions to the container to fulfil its functions whithout compromising security
Rational: Google Chrome need priviledge permission to work in a container, allowing the user extensive access to the linode server resources
Solution: Securing access to the container via SSH, password and creating a linode server dedicated to only run this container with the minimum resource necessary.
Points of Improvement:
1) Creating a virtual sound card for the linode server the sample audio with the video stream
2) Develop process to ease the container customisable process
3) Run scripts at start of container to increase automation
Applied Skills: Shell scripting / GitHub / Docker / Caddy / Lua / Unix Architecture / Network

Project #2: Cloris Project NFT

Cloris
Project Description: This is an ERC721 Non Fungible Token (NFT) deployed on the Rinkeby Network. You can acquire 3 tokens for Free as a demonstration. Please login with MetaMask on the Rinkeby Network with some Ether: Cloris Project NFT.
Name: Cloris Project NFT V1.0
Definition of Ready: 06/03//22
Definition of Done: 28/06/22
Scope:
To create my own NFT project and deploy it on the Rinkeby test network as proof of concept.
Challenges:
1) Creating pixelised artwork that could be superposed to generate 1000 unique pictures.
Rational: I didn't have experience with digital artwork.
Solution: So I had to find tools [Gimp, Spectacle...] and develop experience to create artworks of satisfactory quality for the project.
2) Creating an algorithm to generate the digital art without consuming too much computer resources
Rational: I worked on Cloris with a small laptop [intel i3, 8G ram]. The algorithm I used to create the images crash around 122. It seemed the program consumed too many resources for the laptop to handle.
Solution: I inspected more algorithm, and managed to considerably reducing the amount of space and iterations the program had to do to create the images. It first went from 122 images to 510, then it could go all the way to 2000. I just generated 1000 images because that was the scope of the project.
Points of Improvement:
1) Increasing the number of pictures from 1000 to 10000
2) Associating services or functions to the NFT unique the user such as enabling users to login certains platform with the NFT or record unique events for the users in the NFT
3) Creating artwork of deeper quality and deploy it on the main net
Applied Skills: Node.js / React / Bootstrap / Solidity / Truffle / Ganache / Javascript / HTML / CSS / GitHub
GitHub Repo: Cloris Link
Links: Metamask: Metamask homepage
Cloris: Cloris homepage

Project #1: Global Intelligence Token Exchange

GIT
Project Description: This is an ERC20 token exchange deployed on the Kovan network. To see this project live, please make use your MetaMask is active on the Kovan Network: Global Intelligence Token.
Name: Global Intelligence Token Exchange
Definition of Ready: 20/12//21
Definition of Done: 21/02/22
Scope:
Create an ERC20 token to be deployed on the Kovan network with a Crypto Currency Platform to Buy / Sell the token and keep track of its transactions and price history.
Challenges:
1) Ensuring all windows for the GIT Token Exchange provide the appropriate state update when loading or providing data.
Rational: Sometime the specific windows stayed as in loading state even if the information was provided to the client.
Solution: Updating the web3 protocol to behave / update the appropriate information to the user.
2) Windows layout stayed appropriate regardless of the resolution used by the user.
Rational: The user may use smart phones or desktop to access the app. Some windows were not behaving accordingly to the resolution.
Solution: Update Bootstrap libraries and use the correct bootstrap framework to react appropriately to changes in resolution.
3) Ensuring the ERC20 smart contract respond to the interface in a reasonalbe time with the requested information.
Rational: The ERC20 could take more than 5 secondes to respond, or the information provided were incorrect
Solution: Using Mocha and Chai to implement unit testing on each method of the smart contract to ensure data accuracy and response time.
Points of Improvement:
1) Adding more tokens to the Token Exchange Platform
2) Adding an interface for users that don't have Metamask installed to explain how to use the platform
3) Deploy the Token Exchange on the main network
Applied Skills: Solidity / Node.js / Web3 / React / Reduc / Bootstrap / Truffle / Ganache / Javascript / HTML / CSS
GitHub Repo: At the time I developed this project I wasn't using GitHub

Skills

Programming Languages & Tools
  • SQL
  • #
Workflow
  • Database Optimisation, Scalability
  • Innovative Problem Solving
  • Responsive Design
  • Cross Browser Testing & Debugging
  • Cross Functional Teams
  • Agile Development & Scrum & Waterfall

Interests

Apart from being a web developer, I enjoy indoor creative activities such as role play, video games and board games. I also follow a number of sci-fi and fantasy genre movies and books.

When outdoors, I enjoy biking and practicing martial arts, and I spend a large amount of my free time exploring the latest technology advancements in the domain of AI and Blockchain.


Awards & Certifications

  • ISTQB® Certified Tester
  • Google Analytics Certified
  • Google AdWords - Google Certification
  • Video Advertising - Google Certification
  • Google Shopping - Google Certification